: Teemu Kontioniemi

Teemu Kontioniemi

"Stand up -komiikka tarkoittaa karkeasti sanoen yleisön naurattamista itsenään esiintyen ilman rekvisiittaa tai roolihahmoa. Ehdottomien rajojen vetäminen on tietysti yhtä turhaa kuintaiteen määrittelyn yrittäminen. Imitaatio, savolainen juoppohahmo tai taikuus ei ole stand up -komiikkaa. Näitäkin voi toki tehdä hyvin ja hauskasti, mutta niissä esityksen pääidea on jokin muu. Toisaalta stand up -koomikko voi esityksessään käyttää tyäkaluina imitaatiota, laulamista tai melkein mitä tahansa, jos tämä palvelee esitystä kokonaisuutena.

Stand upin historia on Amerikan ihmemaassa ja esi-isiä voidaan hakea vaikka kuinka kaukaa,muuta suuri ilmiö stand upista tuli 1970-luvulla. Suomessa laji on tullut suosituksi 2000-luvulla.

Edes lajin kirjoitusasusta (standup, stand up, stand-up, standupkoomikko, stand up -koomikko jne.) ei ole yksimielisyyttä eikä liene kielitoimiston suositustakaan, mutta mielestäni stand up -komiikka/-koomikkosäilyttää muiston nimen alkuperästä (stand up ~ nousta puhumaan jonkin puolesta).

Oleellista ei ole määritelmän kanssa nysväys, vaan se, että hyvä stand up -komiikka on todella hauskaa!"